Marc van der Sterren

Deze heilige oorlog is voor iedereen

Niemand mag zich zand in de ogen laten strooien. Deze oorlog is voor iedereen. Iedereen moet zich realiseren dat de aanslagen in Parijs geen incident waren. Ze horen in een patroon, zoals ook de aanslagen van 9-11, de metro-aanslagen in Londen en Madrid, maar ook de executies van IS in Syrië, Al Qaida in Yemen, Al Shabaab in Somalië, Boko Haram in Nigeria et cetera.

Het waren niet toevallig moslims die deze aanslagen pleegden

Het waren niet toevallig moslims die deze aanslagen pleegden. Al deze aanslagen werden gepleegd uit naam van Allah. ‘Met de islam heeft het niks te maken. Het was een radicale gek.’ Na elke aanval die uit naam van de islam gepleegd wordt, krijgen we deze geluiden opnieuw te horen. Maar de aanvallen zijn allemaal uitgevoerd vanuit een islamistische ideologie.

Ongelovigen zijn vijanden van de islam en dienen met geweld onderworpen of bestreden te worden. Dat is de kern van het Jihadisme. Het zijn drogredeneringen, de uitlatingen als: ‘Ze hadden bruine haren. Moet ik me dan ook distantiëren omdat ik bruine haren heb?’

Nog zo’n mooi sofisme: ‘Het Christendom is even gewelddadig’. Nee. Het christendom draait niet om ‘oog om oog, tand om tand’, maar om ‘heb uw vijanden lief’. Ja, het oude testament staat bol met gruwelijkheden, maar Christenen voeren geen heilige oorlog. Niet meer.

Filosofie

Als voorbeelden van Christelijke gruweldaden worden voorts genoemd: de IRA, pedofiele priesters en de vervolging van homo’s door Afrikaanse kerken. Zelfs Adolf Hitler, Anders Breivik en de Ku Klux Klan worden erbij gehaald. Maar laat je geen zand in de ogen strooien: met religie hadden die wandaden niets van doen. Niemand werd een geloof opgedrongen. Hoe gruwelijk de wandaden ook, er is geen ongelovige vermoord, verkracht of vervolgd uit naam een Christelijke God. Daarvoor moeten we terug naar vóór de verlichting. Naar de kruistochten, bijna duizend jaar geleden. En de heksenvervolging die in Europa tot ver in de achttiende eeuw heeft geduurd.

Maar gelukkig kunnen Christenen tegenwoordig zelfstandig denken. Dankzij de verlichting heeft de rede vaste voet aan de grond gekregen. Het belang van filosofie wordt tegenwoordig nogal onderschat. Filosofie als verplicht vak aan middelbare scholen zou trouwens een erg goed idee zijn. Maar dat terzijde.

Aan de ene kant worden ze door islamisten als ongelovigen neergezet aan de andere kant worden ze uitgekotst door het westen

Als we maar beseffen dat we zonder die verlichting nog steeds in de Middeleeuwen zouden leven. Zo’n verlichting lijkt me zeer gezond voor de Islam. Opdat ze de gewelddadige Koran niet meer letterlijk opvatten zoals de Christenen hun oude testament niet meer letterlijk nemen. Opdat ook zij zelfstandig gaan nadenken.

Het wordt een zware oorlog voor de gematigde moslims die de islamisten moeten weerstaan. Ze zijn niet te benijden. Aan de ene kant worden ze door islamisten als ongelovigen neergezet aan de andere kant worden ze uitgekotst door het westen. De moslimgemeenschap is verplicht de strijd aan te gaan met IS, vindt Ibrahim Wijbenga, politicus en moslim. “Wij zijn dit verplicht aan de samenleving waarvan wij deel uitmaken.”

Integreren

Hun verlichting zullen Moslims zelf moeten vormgeven. Wereldleiders wachten momenteel in spanning op imams wiens verantwoordelijkheid het is fundamentele veranderingen aan te brengen in de islam. Dat het, om te bewginnen, moslims wordt toegestaan het geloof te verlaten.

Gematigde moslims kunnen intussen gewoon hun best blijven doen zich te integreren in de Westerse cultuur. Door de taal te leren; door inburgeringscursussen, maar vooral door gebruik te maken van onze vrijheden. Door zelf na te denken en een mening te vormen. Dus niet alleen #nietmijnislam maar vooral ook #jesuischarlie. Alleen op die manier kunnen ze leren op een goede manier met hun eigen islam om te gaan.

Niet alleen #nietmijnislam maar vooral ook #jesuischarlie

De islamisten hebben de gewone moslim in de tang, maar ook de gewone westerling. Aan de ene kant mogen ook wij ons geen zand in de ogen laten strooien en beseffen dat er wel degelijk een religieuze overtuiging achter al deze aanslagen steekt. En dat ‘de gematigde moslim’ niet bestaat. Er zijn moslims en moslims.

Er zijn gematigde moslims die zich nergens mee bemoeien, de aanslagen veroordelen en volledig achter de vrijheid van meningsuiting staan. Die beseffen dat de vrijheid het belangrijkste is wat de westerse wereld heeft en juist daarom naar het westen willen of zijn gekomen.

Maar er zijn ook gematigde moslims die niet van zich laten horen maar wel alle begrip hebben voor de aanslagen. Soms, als hen ernaar gevraagd wordt, zullen ze zeggen: ‘ik keur het niet goed wat er in Parijs gebeurd is. Maar ze hebben het wel over zichzelf afgeroepen’.

Boko Haram

Geert Wilders is hysterisch. We mogen ons ook door hem geen zand in de ogen laten strooien. Maar dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor de wereldwijde islamisering. Het Westen heeft de opkomst van IS in Syrië genegeerd en onderschat de opmars van Boko Haram in Nigeria. We moeten onze mening blijven uiten. Vrije meningsuiting is het belangrijkste wat we hebben in onze democratie. Vrije meningsuiting, maar vooral ook de eigen onafhankelijke meningsvorming.

Afro-Amerikanen

De islamisering is wel degelijk een reëel gevaar. Maar misschien is het slechts een splinter in het oog van de moslim. Want als westerling hebben we een balk in onze eigen ogen die ons blind maakt voor de manier waarop wij de niet-westerlingen bejegenen.

Wie herinnert zich nog het belangrijke nieuws van vlak voor de aanslagen in Parijs? Even ter herinnering: de politiemacht aldaar heeft van justitie ongeveer een vrijbrief gekregen om zwarten af te schieten door schuldige agenten niet te vervolgen. Honderden jaren hebben Afro-Amerikanen het land mee opgebouwd. Maar nog steeds tellen ze niet mee als volwaardige staatsburger.

Fort Europa

Het is tekenend hoe het vrije westen met medeburgers uit de rest van de wereld omgaat. We halen onze grondstoffen goedkoop uit landen waar mensen nog uitgebuit mogen worden. Maar als die armoedzaaiers Fort Europa willen binnendringen, laten we ze liever in de Middellandse zee verzuipen. In het beste geval mogen ze verrekken in vluchtelingenkampen. En zelfs als ze al generaties in Nederland wonen en ons land mee hebben opgebouwd, dan blijven het kutmarokkanen die te lui zijn om te werken en onze banen inpikken.

De westerse beschaving is gebouwd op uitsluiting. Ons kapitalisme is geglobaliseerd maar onze democratie blijft angstvallig afgeschermd

De westerse beschaving is gebouwd op uitsluiting. Ons kapitalisme is geglobaliseerd maar onze democratie blijft angstvallig afgeschermd. De hele wereld mag bijdragen aan de westerse samenleving, maar de democratische normen en waarden gelden slechts voor een select gezelschap.

Daarmee heeft het ‘vrije westen’ het aan zichzelf te danken dat sommigen radicaliseren. Het is onze plicht onze vrijheid te belijden, maar we moeten iedereen toelaten. Laat iedereen meedoen. Ook en vooral hen die anders zijn dan wij. Ook moslims die soms moeilijk zijn te begrijpen. Ook zij horen bij ons.

Zo niet, dan horen ze bij de extremistische islamisten.

© Marc van der Sterren   |   Farming Africa

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -