Marc van der Sterren

Ghanese pluimvee-ondernemers doen zaken in Nederland

Het bezoek aan het hoofdkantoor van Trouw Nutrition is een verademing voor Samuel Darko en Yaw Baidoo. Ze hebben al drie dagen vol workshops, matchmaking en bedrijfsbezoeken, presentaties en rondleidingen achter de rug. Zeer interessant, maar minstens zo intensief.

In opdracht van RVO organiseerde de Netherlands African Business Council (NABC), ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en de Ghana Netherlands Business and Culture Council GNBCC een handelsmissie gericht op de agribusiness.

Vandaag splitste de groep zich op naar interessegebied. Darko en Baidoo kwamen terecht in Boxmeer, waar behalve Trouw Nutrition ook Hendrix Genetics werd bezocht.

Kentucky Fried Chicken

Samuel Darko is managing director van Darko Farms, naar eigen zeggen het grootste pluimveebedrijf van Ghana. Dit bedrijf produceert jaarlijks vijfmiljoen eendagskuikens, driemiljoen vleeskippen en dertigduizend ton diervoeders. De ambitie van het concern is Kentucky Fried Chicken te beleveren.

In de tien Ghanese vestigingen verzet de Amerikaanse restaurantketen maandelijks zeventig ton pluimveevlees uit Zuid-Afrika. Darko Farms is echter in staat het bedrijf goedkoper te bedienen. “Maar de kwaliteitsstandaarden zijn erg strikt”, weet Darko. “Eind dit jaar hopen we alle certificeringen rond te hebben.”

Yaw Baidoo is voorzitter van de Greater Accra Poultry Association: Een vereniging van zevenhonderd kleinschalige en middelgrote pluimveehouders met elk tussen de duizend en zeventigduizend stuks pluimvee. Zowel legkippen als vleeskuikens. Core business van de vereniging is het produceren van betaalbaar kwaliteitsvoer voor de leden. “Een zak van 45 kilo kost slechts 73 Cedi”, meldt hij trots. Ook Darko is onder de indruk van de lage prijs van omgerekend 37 eurocent per kilo. “We zijn een vereniging”, verklaart Baidoo. “Wij hebben geen winstoogmerk.”

Sojacrusher

“Doel van de missie,” zo legt Jan Maas, projectmanager van NABC uit, “is elkaar inspireren, informeren en zaken doen.” En daarvoor waren de twee Ghanese pluimveedeskundigen bij Trouw Nutrition aan het juiste adres. Hier werden deals gesloten.

Hier geen presentatie of rondleiding. Van Arie Wilbers, area manager Africa, kregen ze een stoel en wat te drinken en een goed gesprek. Wilbers kent de Ghanese markt. Twee jaar geleden moest het hoofdbestuur van Nutreco, waar Trouw Nutrition onder valt, de keus maken tussen investeren in Ghana of Nigeria. Het werd Nigeria, vooral vanwege de grotere omvang van de markt aldaar en wegens de aanwezigheid van een sojacrusher. Ghana is afhankelijk van de import van sojameel.

In Ghana doet het bedrijf echter goede zaken met de export van Hendrix concentraten, premixen en additieven. Producten waar beide personen grote interesse in hebben. Ruwe grondstoffen zijn verder voldoende voorhanden, vertellen de mannen. Zoals maïs, tarwezemelen, vismeel, limestone en importsoja.

Verticale menger

Vooral Baidoo is erg geïnteresseerd in de premixen van Trouw Nutrition. Maar Wilbers houdt enigszins de boot af. Hij kent de situatie in Ghana en weet waar het fout gaat. “Hebben jullie zo’n verticale menger?” vraagt hij, waarop hij een bevestigend antwoord krijgt van de pluimveevoorzitter: “Twee van elk vijf ton.”

Probleem is, zo weet Wilbers, dat de premix onder in de menger blijft zitten. “Concentraten zijn daarom veel geschikter.” Toch luistert ook dit erg nauw. “Daar gaan dan volgens recept vijf zakken van dit in en vier van dat en uiteindelijk één of twee zakken concentraat.” Maar elk bedrijf levert weer andere concentraten. Met een bijbehorend mixadvies. “Probeer daar op te letten”, benadrukt hij.

Driftig worden er aantekeningen gemaakt. Over de specifieke behoeftes van de twee Ghanezen. En over de mogelijkheden en producten die Trouw Nutrition te bieden heeft. ‘Selko-pH’ noteert Baidoo. En Arie Wilbers geeft te kennen in september in Ghana te komen. Dan gaat hij ter plekke de situatie in kaart brengen en kan hij precies adviseren welke additieven er op hun pluimveevoerproductielocaties nodig zijn.

© Marc van der Sterren

Lees ook: Nutreco geeft een slinger aan het vliegwiel in Afrika En: Nutreco verovert Afrika

Over Marc van der Sterren

Marc van der Sterren is journalist bij Farming Africa. Volg @Farming_Africa voor updates.