Marc van der Sterren

‘Voor landroof is in Nigeria geen plaats’

 ‘Verdiep je eerst in de lokale behoeften’ adviseert rijsthandelaar Owoeye
‘Verdiep je eerst in de lokale behoeften’ adviseert rijsthandelaar Owoeye

‘Sommige buitenlanders zijn nogal egoïstisch’, stelt Tunji Owoeye, voorzitter van RIMIDAN, de Nigeriaanse Associatie van Rijstmalers en -Importeurs en tevens directeur van Elephant Group PLC, een van de grootste rijsthandelaren in West-Afrika.

‘Voor landroof is geen plek’, zegt hij ronduit. Nigeria is een uniek land. Met bijna 190 miljoen inwoners heeft het niet alleen een enorme consumentenmarkt, het is vooral een land van boeren. Meer dan 80 procent is boer. En alles is kleinschalig. Ook de verwerking. Ook veevoerfabrikanten en zuivelverwerkers zullen moeten investeren in kleinschalige fabrieken.

Neem rijst. Owoeye’s specialiteit. Investeren in een grootschalige rijstproject voor de export heeft geen zin in dit land. ‘Omdat we eerst zelfvoorzienend willen zijn, mag er in dit land voorlopig niet worden geïnvesteerd in witte rijst. Uitsluitend in de paarse rijst waar de Nigerianen aan gewend zijn.’

Toch dient de productie te worden opgeschaald. In de eerste plaats om de achterstand in te halen en zelfvoorzienend te worden, ten tweede om de bovengemiddelde bevolkingsgroei voor te blijven. Tegen 2050 zal het land 397 miljoen inwoners tellen, dan is het qua inwonersaantallen niet meer het zevende land ter wereld, maar het vierde. Pas op de derde plaats wil het land op termijn ook exportdeviezen binnenhalen met landbouwproducten.

Om de eigen bevolking van voldoende rijst te voorzien zal de 2 miljoen ton die het land nu produceert binnen enkele jaren naar 3 miljoen moeten worden opgevoerd, stelt Owoeye. Iets dat uitstekend haalbaar is. Mits er geïnvesteerd wordt.

Buitenlandse investeerders worden aangemoedigd met belastingvoordelen, vertelt hij. Ze moeten zich echter wel verdiepen in de lokale omstandigheden. ‘Neem een lokale partner in de hand’, doceert de landbouwvoorman. ‘Ga je dan verdiepen in de omstandigheden van de streek, in de grondsoort en de boerengemeenschappen. Dan zie je vanzelf wat er in de regio nodig is. Vervolgens kun je daar dan in investeren.’

© Marc van der Sterren

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Dit artikel verscheen eerder in Nieuwe Oogst.

 

Lees ook: Giant of Africa investeert in kleinschalige landbouw

 

 

 

1 gedachte over “‘Voor landroof is in Nigeria geen plaats’”

Plaats een reactie