Marc van der Sterren

Boerenkracht

EEN BOERENDEBAT

De kracht van de Nederlandse boer is niet te ontkennen. Dat zagen we tijdens de boerenprotesten in het hele land. Maar waar zit die kracht precies? Zit het in de omvang? In de kwaliteit van de producten? In hun innovatiekracht? In de exportpositie of in hun duurzaamheid? Tijdens een debat vragen we het de boeren zelf.

Het stikstofbesluit hakt er stevig in. Zelfs een boerenpartij als het CDA schaart zich achter een krimp van de veestapel. Boeren protesteren in het hele land. Is de Nederlandse boer krachtig genoeg om zich ook hieruit te redden? En op welke manier? Of heeft de boer z’n krachten overschat en heeft hij te veel hooi op z’n vork genomen?

Ik ga het aan de Limburgse boeren zelf vragen. Aan enkele, maar wel zeer verschillende agrarisch ondernemers. Tijdens het debat ga ik op zoek naar de boerenkracht. Aan het debat mag iedereen meedoen, we praten niet over, maar met boeren.
Boeren zitten heus niet altijd op één lijn. De ene boer produceert zo veel mogelijk voedsel voor de consument die weinig geld heeft. De ander werkt juist biologisch of vanuit een ander natuurlijk of diervriendelijk gedachtegoed. De een produceert voor de lokale markt, de ander juist voor de wereldmarkt. En dan zijn er nog de boeren die grootschalig produceren omdat dat het beste loont, terwijl anderen goed boeren juist omdat ze bewust kleinschalig blijven.

De avond bestaat uit een dialoog tussen de boeren, daarna volgt een debat met de zaal. Samen zoeken we de kracht waarmee de boer de toekomst aankan. Ook wanneer die toekomst betekent dat hun veestapel moet krimpen.

Deelnemende boeren zijn:
Zef Soogelee, vleesveehouder uit Ransdaal
Melkveehouder Ineke Haast van Melkveehouderij de Brem uit Velden
Biologisch groenteteler Fred Willems uit Grubbenvorst
Varkenshouder Evert Hendrikx uit Lottum

Het debat vindt plaats op de gemengde zorgboerderij met schapen en pluimvee van David en Sef Janssen in het Veulen.

De organisatie is in handen van de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg, Annie van Gemert en Marc van der Sterren.

Het debat vindt plaats op 15 november op zorgboerderij de Haam, Lorbaan 10 Veulen. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Wilt u verzekerd zijn van een plaats, meldt u dan aan via info@marcvandersterren.nl

Foto: Annie van Gemert, documentair fotograaf en winnaar van een World Press Photo fotograaf van het boek ‘Boerenkracht– Generaties in beweging’ © 2018, met foto’s van boeren in heel Limburg. Twee van de vier boeren die deelnemen aan het debat staan ook in dit boek. Het boek is deze avond ook te koop. Agrarisch journalist Marc van der Sterren uit Koningslust schreef tien uitgebreide interviews voor het fotoboek. Hij neemt de presentatie van de avond in handen.

Programma:
19.30 Welkom door de Werkgroep Landbouw Noord-Limburg
19.40  Welkomstwoord door David Janssen en een korte uitleg over het bedrijf.
19.45 Inleiding door Annie van Gemert en toelichting op haar foto’s op het scherm
20.15  Voorstelronde van de boeren in het panel
20.30  Debat tussen boeren
21.00 debat met de zaal
22.00 einde

1 gedachte over “Boerenkracht”

Plaats een reactie