Marc van der Sterren

Eenvoudig beademingsapparaat redt levens

Vooral in de westerse wereld grijpt het coronavirus om zich heen. De grootste klap zal zich echter voordoen op het zuidelijk halfrond. Landen bereiden zich voor op de komst van het COVID-19. Eén van de middelen die levens kan redden is de VentilatorPAL.

Er is geen masterplan om het bloedbad tegen te gaan dat COVID-19 in Afrika belooft aan te richten. De westerse wereld weet het virus nog enigszins in te tomen met maatregelen als het veelvuldig wassen van handen en vooral met social distancing.

In contreien met een schaarste aan water en zeep geldt handen wassen niet al iets eenvoudigs. En sociaal contact is letterlijk van levensbelang. Wie dagelijks de straat op moet om zijn kostje te verdienen, verhongert als hij verplicht thuis moet blijven.

Het drama is niet te voorkomen. Wel zijn er levens te redden. Om voorbereid te zijn op het virus, heeft Afrika medische hulpmiddelen nodig zoals beademingsapparatuur. Een goed functionerend en betaalbaar apparaat is de VentilatorPAL. Kijk op www.freebreathing.org. Dit instrument is niet duur en eenvoudig in gebruik.

De arts kan de VentilatorPAL bedienen met een smartphone-app. Het apparaat is niet geschikt voor de intensive care, want het heeft geen ingewikkelde technologie als een longdrukmeter. Het is voor pre-IC-gebruik. Maar in deze fase kunnen al veel levens worden gered. Ook in de meest afgelegen gebieden. In elk hospitaaltje met een blaasbalg boven het bed. De batterij is oplaadbaar met zonnepanelen. De VentilatorPAL wordt in delen verzonden en is eenvoudig te monteren.

Actie

Nee, dit is geen journalistiek verhaal zoals je van mij gewend bent. Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Dus benader ik al mijn contacten in Afrika met de vraag of zij dit apparaat onder de aandacht willen brengen bij al hun contacten in het medisch circuit.

De fabrikant zit bij ons in Panningen. Ze willen geen geld verdienen aan de crisis, maar zo veel mogelijk en zo goedkoop mogelijk deze levensreddende apparatuur leveren.

Ook jij kunt in actie komen. Heb je contacten in Afrika, ken je iemand die mogelijk ingangen heeft in de medische wereld in Afrika, of in andere landen waar ze deze apparatuur kunnen gebruiken? Laat het me weten via info@marcvandersterren.nl of 06-48255578.

Zegt het voort en blijf gezond!

 

Marc van der Sterren

Plaats een reactie