Marc van der Sterren

Rutte heeft het volk besmet met zijn visieloosheid

Nederlanders lijken ineens massaal besmet met een of ander virus. Onze premier die een visie slechts ziet als een olifant die het uitzicht belemmert, wordt plotsklaps gezien als beste premier ooit. Hij heeft het hele kabinet, het overheidsbeleid en nu zelfs de hele bevolking hier in mee getrokken.

Want, zoals dat gaat met volken: burgers leren zich te gedragen als vadertje staat. Corrupte overheden kweken corrupte burgers en gewelddadige regimes leveren gewelddadige ingezetenen. Naar goed presidentieel voorbeeld rebelleren betogers van de VS massaal tegen een lockdown. En Nederlanders beoordelen zonder enige visie hun premier.

Totaal onvoorbereid, wegens gebrek aan visie, ging Nederland de crisis in. En de bevolking klaagt daar niet over. En dat terwijl we best lering hadden kunnen trekken uit de economische crisis van 2008. Maar nee: het moraal van de banken is nauwelijks veranderd, en bij de burgers bleef de begeerte.
We bleven ons enkel nog afhankelijker maken van de economie. Van import en export. Van consumptie van goedkope prullaria uit China, maar ook van essentiële producten als mondkapjes, zo blijkt. Ook coronatesten zijn haast nergens zo schaars als in Nederland.
Met het prijzen van het beleid van Rutte geeft de Nederlandse bevolking blijk van haar visieloosheid. De verhaaltjes dat mondkapjes niets helpen, slikken we voor zoete koek. Terwijl het virus zich vooral verspreidt via speekselspetters en snot. Om die reden nemen Duitsland en België een Nederlands onderzoek ter harte en zetten zij massaal mondkapjes in. In Nederland geen mondkapjes; die zouden slechts schijnzekerheid bieden, behalve in de zorg. Wij moeten alleen afstand houden. Met de schaarste aan mondkapjes heeft dit zogenaamd niets te maken.
Het overheidsbeleid wordt alom geprezen, want onze IC’s zijn nog niet allemaal bezet en het sterftecijfer door corona is erg laag. De bejaarden die intussen bij bosjes in verzorgingstehuizen aan corona-achtige verschijnselen overlijden, blijven buiten de coronastatistieken, want ze zijn niet getest. En dat scheelt weer IC-plekken.

Voor wie geen enkele visie heeft en uitsluitend naar de coronacijfers kijkt, voert Nederland een uitstekend beleid. Privacy was even geleden nog van groot belang in ons land, maar nu gaat de politie zonder weerklank met drones controleren op samenscholingen. Pas nog spraken we schande van China, dat met big data alle burgers controleert. Nu bespreekt onze eigen overheid serieus de mogelijkheid om naar Chinees voorbeeld een corona-app in te zetten die onze gangen controleert.
Een paniekreactie. Want niemand vraagt zich af hoe die app registreert of iemand COVID19 heeft gehad, bij een schrijnend gebrek aan testmateriaal. Of wat de gevolgen zijn van de ‘vrijwillige’ app. Krijg je straks slechts toegang tot een evenement of een supermarkt op vertoon van een groen scherm?

Minister Rutte kijkt alvast voorzichtig vooruit naar een anderhalvemetereconomie. Een echte staatsman zou ook alvast vooruit kijken naar een nieuwe tijd, na het coronatijdperk. Een betere tijd, waar zoveel mensen op hopen. Een tijd waarin we weer waarderen wat belangrijk is. Dus geen prullaria uit China, maar kwaliteit uit eigen huis. Geen bezuinigingen meer op zorg en onderwijs.
En over onderwijs gesproken: dat we kinderen en studenten ook gaan leren wat belangrijk is. Dat ze niet klaargestoomd worden voor het bedrijfsleven, maar dat ze leren nadenken. Filosofie zou verplicht moeten worden. Zodat we een nieuwe wereldorde kunnen vormgeven nadat onze beschaving uiteenvalt.
Want het is heel reëel dat we te maken krijgen met een grootse terroristische aanslag, een WOIII of dat het internet, of onze stroomvoorziening definitief uitvalt.

Wellicht kunt u zich dit niet voorstellen. Maar kon u zich een maand geleden voorstellen dat een virus de hele wereld lam zou leggen?

© Marc van der Sterren

Dit artikel is gepubliceerd in Dagblad De Limburger

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Plaats een reactie