Marc van der Sterren

Hoe Bureau Jeugdzorg gezinshuizen verwoest

Ten koste van minimaal honderd kwetsbare kinderen voeren Bureau Jeugdzorg en aangesloten instanties een hetze tegen pleegouders. De instanties kunnen niet tegen kritiek en gebruiken verklaringen van rancuneuze ouders uit de diepste krochten van sociale media als gerechtelijke verklaringen. Voor omroep ML5 bezocht ik één van de gedupeerde gezinshuizen: de Heykeshoeve in Ell.

Veronika Jong en haar dochter Rosa-Linde vingen sinds 1973 meer dan honderd kinderen op van ouders die niet voor hun kinderen konden zorgen. Op de Heykeshoeve was plaats voor iedereen. Zelfs de meest problematische kinderen kregen een thuis op de Heykeshoeve, waar een ruim aanbod was voor hun persoonlijke ontwikkeling, zoals muzieklessen en omgang met paarden en andere dieren.

Veronika Jong, foto: Guido ML5 | Guido NausKampbewakers

Voor sommige ouders is het moeilijk te verkroppen dat hun kind is afgenomen. Er zijn pedofiele vaders, moeders met een zwaar crimineel verleden en andere rancuneuze ouders die hun frustraties afreageren op moeder en dochter Jong. Volgens Veronika zijn het er niet meer dan vier, die onder wisselende namen opereren. Hun uitingen op sociale media zijn ronduit schokkend. Veronika en Rosa-Linde worden vergeleken met Marc Dutroux en kampbewakers uit Auschwitz.

Razzia

Bureau Jeugdzorg en aangesloten organisaties als de William Schrikker Groep gebruiken de aantijgingen op sociale media voor gerechtelijke verklaringen. Dit heeft ertoe geleid dat deze zomer zeven van de acht kinderen van de Heykeshoeve op hardhandige wijze werden weggehaald. Veronika spreekt over een razzia. Het laatste meisje van elf jaar heeft nog even ondergedoken gezeten maar is uiteindelijk ook overgedragen aan Bureau Jeugdzorg.

Veronika en Rosa-Linda hebben al jaren kritiek op Bureau Jeugdzorg en aangesloten instanties als de William Schrikker Groep. Volgens hen zit het hier fundamenteel fout. Veronika spreekt zelfs over kindermishandeling door Bureau Jeugdzorg.

(Verhaal gaat verder onder video)

Geen partij

Voordat het laatste kind van de Heykeshoeve werd weggehaald, schreef dit elfjarige meisje nog een verklaring voor de rechter, dat echter niet gebruikt mocht worden. Dit bericht is slechts één van de ruim dertig steunbetuigingen en positieve verklaringen over de Heykeshoeve. De verklaringen komen van oud-pleegkinderen, ouders, maar ook van betrokkenen als artsen, psychologen, scholen, en een hoogleraar en een provinciaal gedeputeerde. Het elfjarige meisje is ook te horen in de uitzending van ML5 (zie hierboven). Ondanks de angst voor represailles heeft de moeder van het meisje toestemming verleend tot het gebruik van dit fragment in de uitzending. Het meisje bevindt zich nu in een gesloten afdeling van een jeugdzorginstelling. Veronika en Rosa-Linde maken zich grote zorgen over haar welbevinden.

Ooit leverde deze kritische houding jegens de jeugdzorg Rosa-Linde een koninklijke onderscheiding op. Nu komt deze kritiek hen duur te staan. Waar Bureau Jeugdzorg vrijelijk put uit de krochten van sociale media om bewijslast neer te leggen, worden Veronika en Rosalinde niet door de rechtbank gehoord.

De ruim dertig steunbetuigingen mochten zij niet inbrengen. “Er is niet aan waarheidsvinding gedaan”, aldus Rosa-Linde. “Laat staan dat er een onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.”

Als gezinshuisouders zijn zij volgens de rechtbank geen partij in deze kwestie. De William Schrikker Groep en Bureau Jeugdzorg Limburg hebben volgens de rechtbank formeel de voogdij over de kinderen en mogen daarom zonder rechtelijke toestemming beslissingen nemen over minderjarigen.

Parlementaire enquête

De Heykeshoeve is slechts één van de vele gezinshuizen die het slachtoffer lijken te worden van de lastercampagnes van Bureau Jeugdzorg en rancuneuze ouders. Vijftien gezinshuizen durven het aan om gezamenlijk in het verweer te komen tegen Bureau Jeugdzorg. Verenigd in de groep Tegen Tirannie in de Jeugdzorg dringen zij bij de Tweede Kamer aan op een parlementaire enquête.

© Marc van der Sterren

Nagekomen bericht:

Na maanden van angst en onzekerheid voor Rosa-Linde Jong hebben Bureau Jeugdzorg en Veilig Thuis op 11 december verklaard dat haar twee biologische kinderen wél een veilige plek hebben op de Heykeshoeve. 

Naar aanleiding van dit item voor ML5 ben ik begonnen met een podcast en een website getiteld Dossier Jeugdzorg. 
Doel van dit dossier is aandacht te vragen voor kinderen die momenteel in de problemen zitten. De focus ligt in eerste instantie op Gaby, het elfjarige meisje dat als laatste is weggehaald bij de Heykeshoeve en nu zit te verkommeren bij de Mutsaertsstichting in Venlo. Ik blijf eraan trekken, tot ze wel op haar plek is. Vervolgens beginnen we aan een volgend dossier, want er komen nu al verschillende zaken op me af.

Waardeer dit artikel!

Waardeer je dit artikel? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine bijdrage. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

8 gedachten over “Hoe Bureau Jeugdzorg gezinshuizen verwoest”

 1. Een ding weet ik zeker, als Veronika, Rosa-Linde en ook de overige gezinsleden van de familie Jong er niet waren geweest, dan had het er voor veel opvangkinderen én dieren, slecht uitgezien. Ik kom ruim 42 jaar bij dit grote pleeggezin en, ik kan alléén maar zeggen, deze mensen hebben fantastisch hun werk gedaan. Een THUIS zoals een écht THUIS hoort te zijn. Liefdevol, respectvol, warm, verantwoordelijk, kortom, het kón niet beter, op élk gebied!
  CHAPEAU!

  Beantwoorden
 2. Al jaren heb ik contact met Veronica en Ros Linde.
  Ik kan niet anders zeggen, dan dat ik nooit, maar dan ook nooit heb gemerkt, dat de kinderen zich niet op hun gemak voelden.
  Integendeel.
  Ze konden zich naar hartelust uitleven en er heerste altijd een goede sfeer in huis.
  Bureau jeugdzorg moet zich de ogen uit het hoofd schamen om deze roddels en onterechte aantijgingen de wereld in te helpen.

  Beantwoorden
 3. De Heykeshoeve in Ell is een prachtige en veilige plek voor zowel de kinderen en de dieren.
  Ze doen heel goed werk, echt super.

  Beantwoorden
 4. Onbegrijpelijk dat de rechter destijds geen recht heeft gesproken, maar de instanties ‘het liet opknappen’.

  Waarom werden de pleegouders niet gehoord?

  Extra traumatisch voor de kinderen die weggehaald zijn.

  Hier klopt iets niet. Wat zeg ik? Er klopt hier niets van. Rechtstaat? Kromstaat zult u bedoelen.

  Alle reden tot aangifte lijkt mij.

  Beantwoorden
 5. ik heb jaren bij veronika en rosalinde in het gezin gewoond, ik kan in ieder geval vertellen dat ik daar met 17 mooie en liefde volle jaren heb gewoond. en dat de weg gehaalde pleeg kinderen onterecht zijn weg gehaald. veronika en rosalinde hebben dit niet verdiend. en mogen op zijn minst een schade vergoeding krijgen. door alle valse beschuldigingen die over hun rond bezult zijn die totaal niet waar zijn. zijn veronika en rosalinde van binnen beschadigd. zei zijn kapot gemaakt door deze enrstige valse bes huldigingen. onterecht dat de kinderen zijn weggehaald jeugzorg moet achterhaald worden. en de kinderen terug brengen naar veronika en rosalinde jong in ell. waar de kinderen een echte thuis hebben.

  Beantwoorden

Plaats een reactie