Marc van der Sterren

Welkom in het kwantumtijdperk

Het tijdperk van science fiction is nakende. Kwantumcomputers werken op een onvoorstelbaar niveau en zijn daardoor veel krachtiger en sneller. Binnen amper een decennium werkt niet alleen de IT hiermee, maar bijvoorbeeld ook de chemie, voorziet Christian Andersen van QuTech in Delft. Hij werkt aan het verbeteren van de kwantumcomputer en biedt binnenkort al cursussen waarmee ingenieurs zich kunnen voorbereiden op het nieuwe tijdperk.

Nieuwe generatie medicijnen, batterijen en kunstmest is binnen handbereik

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Christian Andersen toont een Qubit © Marc van der Sterren
Christian Andersen Christian Kraglund Andersen studeerde wetenschap en technologie en deed zijn PhD op Aarhus University, Science and Technology. Zijn postdoctoraal haalde hij aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Sinds twee jaar is hij assistent hoogleraar bij QuTech en hoofd van QuTech Academy, een subgroep die zich richt op opleidingen voor de toekomstige beroepsbevolking over het potentieel en de mogelijkheden van kwantum. In de Qubit Research Division van QuTech leidt hij het Andersen Lab dat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe kwantumcomputers met een volgende generatie qubits. Zo onderzoekt hij welke materialen het best geschikt zijn voor de ontwikkeling van qubits.

Als cocons hangen metalen ketels aan het plafond. Zo’n twintig in totaal, verbonden met duizenden slangen die naar bedieningskasten leiden. Assistent hoogleraar Christian Andersen wijst op een kabel van zo’n 6 mm dik en zegt: “dit is eigenlijk een slang. Het transporteert informatie in de vorm van microgolven. En in deze kabelkast vind je onderdelen die je ook terugvindt in een magnetron.”

Het lijkt pure science fiction. Wie het lab van QuTech in Delft binnengaat, waant zich als de Klingon Worf die voor het eerst Starship The Enterprise betreedt. Maar dan in een modernere versie van Star Trek.

Kwantum Computer © Flickr

Helium

Van één cocon is het metalen omhulsels verwijderd. Het blinkende binnenste van de cocon toont zich aan de buitenwereld als een onderdeel van een buitenaards ruimteschip: vier koperen schijven, ruim een centimeter dik, verbonden door kunstzinnig gekrulde koperen buisjes. “Dit dient allemaal om de zaak te koelen”, vertelt de wetenschapper. “Daarvoor gebruiken we He-3. Een zeldzame heliumverbinding die we alleen kunnen krijgen als bijproduct van de nucleaire industrie. Daarmee koelen we de QPU terug tot tegen het absolute nulpunt: -273 graden Celsius.” Ja, een kwantumcomputer vreet energie. “Maar lang niet zoveel als een datacentrum.”

Met zijn vinger wijst hij naar een zwart plaatje onderin, minder dan een vierkante centimeter groot, waar ook alle koperen leidingen naar wijzen: “De Quantum Processing Unit.” In een klein doosje heeft Andersen een exemplaar paraat. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone chip. Onder een microscoop bekeken, lopen er ook hier verbindingen, alleen lijken ze wel licht te geven.

Triljoenen

Waar AI zich langzaam uitrolt over de maatschappij, waar het financiële- en marketinganalyses uitvoert, nepnieuws genereert en waar studenten heimelijk hun literatuur laten samenvatten, daar klinkt de kwantumcomputer nog als toekomstmuziek. Toch wordt deze in het lab al volop getest, waar ook wordt gesleuteld aan de ontwikkeling van nog efficiëntere kwantumcomputers.

Een QPU (Quantum Processing Unit) uit een kwantumcomputer. © Marc van der Sterren
Op het eerste gezicht lijkt een Quantum Processing Unit een gewone chip.

De mogelijkheden lijken enorm, de menselijke fantasie is de grootste beperking. Zelfs de wetenschappers die ermee experimenteren kunnen de mogelijkheden moeilijk inschatten. “Wij onderzoeken hoe we deze computers het best kunnen bouwen en wat ze feitelijk doen”, vertelt Andersen. “Het grote verschil met een gewone computer is dat een kwantumcomputer berekeningen kan uitvoeren die eenvoudigweg te groot zijn voor een gewone computer.”

De kwantumcomputers bij QuTech worden tot het uiterste gedreven. De meest complexe berekeningen, met getallen die in de triljoenen lopen, worden er uitgevoerd. “En dan gaan we kijken: waar schieten ze tekort? War kan beter?”

Kunstmest

Christian Andersen komt uit Denemarken. Zijn naam en herkomst doen misschien anders vermoeden, toch vertelt hij geen sprookjes. Terug op zijn eenvoudige kantoor op de grote, industriële campus in Delft zijn we weer in de huidige realiteit en zegt de wetenschapper ronduit niet te kunnen voorzien welke mogelijkheden deze technologie uiteindelijk kan bieden. Dat de eerste toepassingen zich in de IT, bij het ontwikkelen van efficiënte en krachtige programma’s zullen voltrekken, is duidelijk.

Christian Andersen van QuTech © Marc van der Sterren
QuTech is een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO en is wereldwijd koploper op het gebied van onderzoek naar kwantumtechnologie. QuTech werkt aan nuttige toepassingen met kwantumtechnologie, zoals de eerste schaalbare kwantumcomputer en veilig kwantuminternet. Het instituut beschikt daartoe over een hoogstaand hardwareplatform, theoretische tools, een gezamenlijk kenniscentrum met industriële partners en een deskundig internationaal team. QuTech ontwikkelde de eerste Europese quantumcomputer in de cloud. Het rekent als eerste in de wereld met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’ die zo klein zijn, dat het naar verwachting goed opgeschaald kan worden.

Vervolgens zijn sectoren aan de beurt waar nieuwe materialen ontwikkeld worden, zoals de chemie. Praktisch voorbeeld is de ontwikkeling van een nieuwe generatie kunstmest. Momenteel kost de productie veel fossiele energie en de CO2-uitstoot is enorm. “Dankzij kwantumcomputing zal dit veel efficiënter kunnen.”

Google

De meest veelbelovende ontwikkeling die nu al binnen handbereik is, voorziet de wetenschapper in de medische industrie: “Daar kunnen veel sneller nieuwe medicijnen ontwikkeld worden, bijvoorbeeld tegen kanker.”

Maar ook betere batterijen zijn een reële optie. Hoe lang we daar op moeten wachten is onzeker. “Voor de gespecialiseerde industrie kan het nog wel tien tot twintig jaar duren. Maar grote ICT-bedrijven in de VS als IBM en startups rondom Google experimenteren nu al op wetenschappelijk niveau met kwantumprogramma’s.”

Hier, op QuTech, zijn ze er echter nog niet van overtuigd dat de kwantumcomputer is uitontwikkeld. “Bij die bedrijven gaan ze gewoon met de huidige generatie aan de slag, maar wij denken dat de kwantumcomputer nog veel beter en efficiënter kan werken. Zo zoeken wij naar de juiste materialen voor de productie van de QPU.”

Smartphone

Een kwantumcomputer komt nooit in de plaats van de huidige generatie binaire computers, meent hij. “Particulieren zullen nooit over een kwantumcomputer beschikken.” Eenvoudigweg omdat niemand thuis een installatie zal laten draaien dat de QPU koelt naar 273 graden onder nul. “Wel zal iedereen eenvoudig in kunnen loggen op een kwantumcomputer. Via de cloud is het apparaat bereikbaar, gewoon met je smartphone.”

Microscoop met een QPU uit een kwantumcomputer. © Marc van der Sterren
De microscoop toont pas echt het verschil tussen een gewone computerchip en een Quantum Processing Unit.

Ook het bedrijfsleven kan er op die manier eenvoudig van gebruik maken. Dus is het besturingssysteem van uw verf-, voedingsmiddelen- of papierfabriek over een jaar of tien aan vervanging toe, houdt deze ontwikkelingen dan in de gaten, adviseert Andersen. “Het zal nu nog niet in een businessplan passen, maar het is goed om het alvast op de radar te hebben. Want het moment dat het wel rendabel is, komt hoe dan ook.”

Cursussen

De assistent hoogleraar is tevens hoofd van QuTech Academy dat contact met de samenleving houdt en het publiek informeert. “We proberen alles zo open mogelijk te houden voor het publiek”, stelt hij. “We maken hier geen geheime wapens.” En om het publiek te informeren zijn er onder meer gratis online cursussen te volgen. “Je betaalt alleen voor het certificaat.”

Het aanbod aan cursussen is groot en breed, met high-level cursussen, maar ook met technische cursussen, speciaal voor ingenieurs. Studenten aan de QuTech-academy kunnen via hun pc ook direct contact maken met de kwantumcomputer. “Volgend jaar komen er héél praktische cursussen. Voor professionals, maar ook voor techneuten die er op de werkvloer mee aan de slag willen. Voor mensen dus die geen kwantumfysicus zijn.”

Angst

Andersen is enthousiast. Maar de komst van de kwantumcomputer kan ook behoorlijk wat angst inboezemen. Vooral als deze wordt gecombineerd met AI. Het risico dat kwantumcomputers onze wachtwoorden gaan omzeilen is zeer reëel, maar de angst daarvoor is onterecht weet Andersen. “Kwantumcomputers zullen een wachtwoord eenvoudig kunnen achterhalen, maar het duurt nog wel 30 jaar eer ze daar klaar voor zijn. En aan een nieuwe, post-kwantum-encryptie wordt nu al hard gewerkt.”

Een QPU uit een kwantumcomputer gezien door de microscoop. © Marc van der Sterren
Kwantumcomputers worden gebouwd volgens de principes van de kwantummechanica, om problemen op te lossen die te groot of te complex zijn voor traditionele computers. Om multidimensionale kwantumalgoritmen uit te voeren en op te lossen rekenen kwantumcomputers met qubits. Zoals een bit bij een gewone computer, is een qubit de basisunit van informatie in de kwantumcomputing. Een bit is een binair cijfer dat de waarde 0 of 1 kan hebben, een qubit kan een waarde hebben van 0, van 1 of van een kwantumsuperpositie van 0 en 1. Het kan dus ook 0 en 1 tegelijk zijn, of elke waarde daartussen. Lang verhaal kort: een bit heeft twee mogelijkheden, een qubit heeft er oneindig veel en al deze opties kunnen interfereren om berekeningen te versnellen.” Waar binaire bits vaak chips van silicium zijn, worden qubits ook gemaakt van gevangen ionen, fotonen, kunstmatige of echte atomen of quasideeltjes.

De technologiean sich is niet gevaarlijk, benadrukt hij. “Het is hoe je het gebruikt”. Een redenering die we kennen van de uitvinding van het buskruit, dat werd uitgevonden voor de mijnbouw. En als je met kwantumcomputers eenvoudig medicijnen kunt ontwikkelen, dan is het net zo gemakkelijk om gif of virussen te ontwikkelen.

Andersen is daar niet zo bang voor. Juist de omvang van de kwantumcomputer en dure technologie hindert de kwaadwillenden, verwacht hij. “Een kwantumcomputer is als een enorm datacenter. Daar maak je met velen gebruik van. En dan is het ook controleerbaar wat er gebeurt.”

Geopolitiek

Hij kan echter niet uitsluiten dat een miljardair of een kwaadaardig regime over een volledige kwantumcomputer gaat beschikken. “Maar dat kunnen westerse mogendheden ook”, stelt hij. Dit soort overwegingen voert te ver voor hem. “Ik doe geen geopolitiek.”

Zijn lab maakt nu al gebruik van AI bij het ontwikkelen van kwantumcomputers. “Het helpt ons bij het onderzoek en met het oplossen van problemen die we tegenkomen.” Maar andersom, dus hoe kwantumcomputers gebruik gaan maken van AI, kan hij op geen enkele manier voorzien. Een robot als ChatGPT is krachtig omdat het toegang heeft tot enorm veel info. “Een kwantumcomputer maakt AI niet meteen veel slimmer. Wel kan het de taken efficiënter uitvoeren, met veel minder CO2-uitstoot.”

De angst die dit soort ontwikkelingen bij het publiek oproept kan Andersen niet wegnemen. Als de mens het denken uitbesteedt aan AI en dat gereedschap wordt krachtiger en sneller met kwantumcomputers, dan bestaat het gevaar wellicht dat de mens zich overbodig maakt. Andersen lacht: “Dat zou je aan een filosoof moeten vragen.”

© Tekst en beeld: Marc van der Sterren (foto kwantumcomputer: Flickr)

Een andere versie van dit artikel is gepubliceerd in TW Magazine

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Plaats een reactie