Marc van der Sterren

Turkije blijft aanhangers van Gülen tot na zijn dood vervolgen

Gülen-aanhangers zijn nergens veilig. Ook niet na het overlijden van Fethullah Gülen op 20 oktober in de VS, waar hij al sinds 1999 in ballingschap leefde. Tot op de dag van vandaag worden aanhangers vervolgd. Vorige week nog 459.

Vorige week, op 19 november, verklaarde minister Ali Yerlikaya van binnenlandse zaken dat de overheid de actie tegen de Gülen-aanhang niet zou laten verslappen. In een videoboodschap toonde hij hoe die ochtend bijna 460 aanhangers door het hele land waren gearresteerd. Dit meldt de Turkse nieuwssite TR724.

De arrestanten zijn beschuldigd van het verspreiden van onder meer ‘propaganda’ voor de Gülen-beweging op sociale media en het gebruiken van gecodeerde berichten via een app die niet meer bestaat.

Vijand

Zelfs na zijn dood blijft Gülen, door aanhangers gezien als voorvechter van dialoog en verzoening, de grootste vijand van Recep Erdogan. De president noemt de Gülen-beweging de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ).

Hij beschuldigt de beweging ervan verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep in 2016 en ziet hen als een grote bedreiging voor de Turkse staat. Hoewel de beweging na de staatsgreep van 2016 in Turkije is ontmanteld. Aanhangers zijn massaal gearresteerd of naar het buitenland gevlucht. De Gülen-beweging beschouwt op haar beurt Erdogan als een dictator, vanwege de massale arrestaties, zuiveringen en beperkingen op de persvrijheid.

CIRCUS ERDOGAN

Met de meest curieuze regering uit de politieke historie van Nederland, oorlogen die steeds dichterbij komen en een almaar onbetrouwbaarder klimaat, vallen er ongewild gaten in het Nederlandse medialandschap: Zo wordt aan Turkije weinig aandacht besteed, terwijl de capriolen van president Tayyip Erdoğan zich aaneen rijgen. Met deze serie probeer ik enkele gaten te dichten. Dit is aflevering 2.

Bij het Internationaal Strafhof zijn inmiddels tal van beschuldigingen ingediend tegen het regime van president Erdogan. Een van de meest prominente aanklachten kwam van de Belgische advocaat Johan Vande Lanotte en het Turkije Tribunaal. Hij betichtte de Turkse regering van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder marteling, ontvoering en andere mensenrechtenschendingen gericht tegen Gülenisten, Koerden en linkse groeperingen.

Een definitieve uitspraak laat nog op zich wachten, maar de aanklachten zijn gebaseerd op getuigenissen van duizenden slachtoffers en beschuldigingen van systematische aanvallen tegen de burgerbevolking.

Kenia

Maar niet alleen in Turkije zijn Gülen-aanhangers niet veilig, eind oktober meldde het Stockholm Centre for Freedom dat in Kenia zeven Turkse staatsburgers werden ontvoerd, waarschijnlijk door de Nationale Inlichtingendienst van Turkije (MİT).

Deze dienst staat bekend om het martelen en mishandelen van gevangenen op geheime locaties, ook gebruikt ze buitengerechtelijke methoden zoals het ontvoeren van aanhangers van de Gülen-beweging naar Turkije, wanneer officiële uitleveringsverzoeken worden afgewezen.

Friese Europarlementariër

Kenia is niet het enige land waar Gülenisten voor hun leven vrezen. Al in 2016 schreef Politico dat ook Turken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland worden bedreigd en geïntimideerd wanneer ze banden hebben met deze beweging.

De lange arm van Erdogan reikt niet alleen naar Gülen-aanhangers, de Turkse premier bemoeit zich ook met andere critici. Zo ontving de Friese Europarlementariër Anja Haga in mei een persoonlijke brief van de Turkse president waarin hij haar vraagt niet meer over de Armeense genocide te spreken.

© Marc van der Sterren

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Plaats een reactie