Marc van der Sterren

Over Marc

“The greatest threat to freedom is the absence of criticism.” – Wole Soyinka.

Mijn naam is Marc van der Sterren. Ik heb altijd een goed verhaal voor u. Vooral als het gaat over mijn specialisme: de landbouw. Of over mijn passie: Afrika.

Kritische en constructieve journalistiek staat hier linksboven. Journalistiek is een gevolg van nieuwsgierigheid. Een journalist verdiept zich in de situatie, wat weer kan leiden tot betrokkenheid. Want ‘objectiviteit is vooral een journalistieke mythe’, sprak ooit een wijs man. Een betrokken journalist blijft kritisch, maar verlegt zijn focus naar constructieve journalistiek. Dit betekent dat een journalist niet alleen de vinger op de zere plek legt, maar ook alternatieven en mogelijke oplossingen zoekt.

Op die manier verdiep ik mij, als journalist en schrijver, in tal van dossiers die mij interesseren. Dan gaat het bijvoorbeeld ook over de jeugdzorg, waar echt schandalen aan de kaak zijn te stellen. Over wolven, die met hun terugkeer in Nederland een fel, om niet te zeggen, agressief debat het land in brachten.  Of ik duik in de archieven op zoek naar de lokale historie. En dan begin ik aan een boek, een longread, een podcast of een dossier. Zie bijvoorbeeld mijn Dossier Jeugdzorg.

FARMING AFRICAVeel van mijn projecten leiden verder dan journalistiek alleen. Het was 1998 toen ik begon als agrarisch journalist. De ongelijkheid in de wereld, ook tussen boeren en landbouworganisaties, tussen boeren onderling en tussen boeren en hun afnemers en toeleveranciers heeft me altijd gefascineerd. Tijdens interviews, literatuurstudies en reizen naar Afrika ontdekte ik dat het onnodig is dat 800 miljoen mensen honger lijden.

SMARTER FARMERS. An interactive essay.

Farming Africa heet mijn website waar tal van initiatieven en verhalen over voedselproductie in Afrika samenkomen. Op twitter heeft mijn account @Farming_Africa ruim 4.000 volgers. Mijn visie  heb ik omschreven in mijn essay Smarter Farmers. Geheel gratis te online te lezen. Klik hier .

En bent u geïnteresseerd in een lezing, klik dan hier.