Marc van der Sterren

Over Marc

“The greatest threat to freedom is the absence of criticism.” – Wole Soyinka.

Mijn naam is Marc van der Sterren. Ik heb altijd een goed verhaal voor u. Vooral als het gaat over mijn specialisme: de landbouw. Of over mijn passie: Afrika.

Kritische en constructieve journalistiek staat hier linksboven. Journalistiek is een gevolg van nieuwsgierigheid. Een journalist verdiept zich in de situatie, wat weer kan leiden tot betrokkenheid. Want ‘objectiviteit is vooral een journalistieke mythe’, sprak ooit een wijs man. Een betrokken journalist blijft kritisch, maar verlegt zijn focus naar constructieve journalistiek. Dit betekent dat een journalist niet alleen de vinger op de zere plek legt, maar ook alternatieven en mogelijke oplossingen zoekt.

FARMING AFRICAIn mijn geval heeft dit geleid tot een initiatief dat verder reikt dan journalistiek alleen. Het was 1998 toen ik begon als agrarisch journalist. De ongelijkheid in de wereld, ook tussen boeren en landbouworganisaties, tussen boeren onderling en tussen boeren en hun afnemers en toeleveranciers heeft me altijd gefascineerd. Tijdens mijn literatuurstudies, maar ook mijn reizen naar Afrika ontdekte ik dat het onnodig is dat 800 miljoen mensen honger lijden. Het overgrote deel van de ondervoede mensen is zelf boer. Wanneer zij iets meer produceren, is het probleem opgelost.  Deze visie heeft mijn journalistieke carrière een constructieve richting opgestuurd. Een richting die begon als weblog en is uitgegroeid tot onafhankelijk project. Een constructief project dat verder gaat dan journalistiek alleen. Dit project heet Farming Africa. 

SMARTER FARMERS. An interactive essay.
SMARTER FARMERS. An interactive essay by Marc van der Sterren

Mijn laatste project heet SMARTER FARMERS. Een constructief en interactief essay. Klik hier en doe mee.

En bent u geïnteresseerd in een lezing, klik dan hier.