Marc van der Sterren

Wolvenjournaal

De wolf is terug in Nederland en België. Elke week probeert Marc van der Sterren zo objectief mogelijk het laatste nieuws te brengen over hun strapatsen, maar ook over die van de wolvenknuffelaars en de wolvenhaters.

Heeft u nog wolvennieuws? Mail dan naar wolvennieuws@marcvandersterren.nl.

Aflevering 2 van het Wolvenjournaal van 14  januari 2020 staat volledig in het teken van het afschieten van probleemwolven. Ik laat Niko Koffeman aan het woord, voorzitter van de Faunabescherming en schapenhouder Heidi van der Pol. Verder in dit Wolvenjournaal:

• Het afschieten van probleemwolven lijkt dichterbij te komen na het wolvenberaad in het Europees Parlement, maar de stemming is uitgesteld.
• Toch zijn er ook anderen die pleiten voor het afschieten van wolven, zoals de Enschedese Jagersvereniging. Niko Koffeman is daar fel op tegen.
• Vanuit Limburg komt de roep voor het afschieten van een wolf vanuit een wel héél vreemde hoek. Hier is het een ecoloog die vreest dat een probleemwolf tussen Nederweert en Someren niet in het gareel te krijgen is.”
• Dat het mogelijk is om schapen te houden in wolvengebied, zelfs in de regio waar deze wolf huishoudt, bewijst Heidi van der Pol.
• Deze week peilden verschillende media wat het publiek vindt van de wolf. Wat blijkt? De meerderheid is ze liever kwijt dan rijk.
• In Yellowstone National Park zijn ze de EU al voor, daar hebben ze het jachtverbod op wolven versoepeld. De gevolgen daarvan hoort u aan het eind van dit wolvenjournaal.

 

Luister hier naar aflevering 1 van 7 januari 2020, met daarin onder meer:

* Het gaat goed met de wolven in Nederland. Een van de twee Drentse wolven verblijft al langer dan zes maanden in de regio, zodat er officieel sprake is van vestiging;
* Een schapenhouder in Drenthe heeft voor de vierde keer in drie maanden tijd bezoek gehad van wolven;
* De Faunabescherming eist van de provincie Gelderland dat op korte termijn alle jacht op groot wild gestaakt wordt om de wolf niet te verstoren en zijn prooi niet af te nemen;
* De veroorzaker van de aanrijding met de wolf in Elspeet krijgt van een schapenhouder 250 euro schadevergoeding;
* Europarlementariër Annie Schreijer pleit binnen Europa voor afschot van problematische wolven;
* Vlakbij Hasselt, in het Albertkanaal, is een wolf verdronken;
* In Zwitserland maken wolven dorpen onveilig.

 

Waardeer deze podcast!

Deze podcast maak ik geheel onafhankelijk en vrijblivend. Vind je dit de moeite waard? Laat dan je waardering blijken door een bijdrage. Zo help je deze podcast in de lucht te houden.

Mijn gekozen waardering € -

Wolvenjournaal
Photo by Philipp Pilz on Unsplash